Uppgift 5

Webbsidan TV tropes är en wiki som samlar troper från tv, film, litteratur och annan media. Troper är element som man som berättelseskapare kan förvänta sig att publiken redan känner sig hemmastadda med. Till skillnad från klyschor så är troper inte alltid något som upplevs negativt, utan kan användas för att hjälpa läsaren att navigera texten (klyschor är oftast en form av trop, men alla troper är inte alltid klyschor!). Sidan TV Tropes är oändligt stor och listar dels troper för allt från karaktärstyper till handling och plats, och dels vilka troper som olika verk innehåller. Titta till exempel på wikisidan för En man som heter Ove. Här finns en lista på ett femtiotal troper, bland annat antihjälte, avbrutet självmordsförsök, och Tjehovs pistol.

TV Tropes kan vara mycket intressant att läsa på om olika troper och hur de används i olika texter. I den här uppgiften kommer ni dock att få använda er av en annan av TV Tropes funktioner, deras story generator.  Här kan man slumpa fram olika troper inom vissa kategorier, för att ge uppslag till en berättelse. Här är ett exempel:

Setting: Snowed In
Plot: Rear Window Witness
Narrative Device: Golden Moment
Hero: Face
Villain: Hidden Agenda Villain
Character As Device: Gate Guardian
Characterization Device: Memory Tropes

Från detta kan man alltså bygga en historia där karaktärerna blivit instängda i en snöstorm, och någon bevittnar ett brott på håll. Historien avslutas med en sentimental snyftscen. Protagonisten är en överdrivet godhjärtad karaktär och skurkens motiv är mystiska och oklara. En av karaktärerna fungerar som vakt för en eller annan slags port, och en av karaktärernas historia drivs av någonting relaterat till minnet (t.ex. minnesförlust).

Välj en av följande:

a) Slumpa fram en ny lista med troper och skriv en kort (ca 3000-4000 tecken) synopsis på en roman, film eller annat medium på basis av så många av troperna som du kan få in. Eftersom vissa av dem kan vara ganska svåra att greppa (eller få att passa in) är det okej att slumpa några gånger och blanda för att hitta kombinationer som inspirerar. Kom ihåg att länka till de troper du använder, antingen i ett skilt reflekterande inlägg, eller genom hyperlänkar direkt i texten.

b) Slumpa fram en lista med troper, välj minst 4 av dem och skriv en novell som grundar sig i dessa troper. Maxlängd 5,000 tecken, och länka till de troper du använder.

Den här uppgiften har ni två veckor på er att slutföra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s